Saturday, 1 October 2016

De missie van Ammerlaan Orchideeën

Bij Ammerlaan zijn we goed in het telen van de mooiste orchideeën. Die orchideeën professioneel in de markt zetten is weer een ander vak: dat van exporteurs en handelaren. Om samen meer succes te boeken, kiezen we daarom voor partnership. Voor partnership op basis van betrokkenheid, maatwerk en no nonsense: precies de drie kernwaarden die u overal in terug vindt.

Samen met onze partners staan we dichtbij de consument. Een consument die we niet alleen maar een plant willen verkopen, maar vooral geluk. Die geluksmomenten zijn er altijd en overal: 
It's not just a plant, it's a personal gift ...
It's not just a plant, it's close friendship ... 
It's not just a plant, it's pure serenity ...
It's not just a plant, it's a piece of art!   

Eén bedrijf, twee vestigingen

Eén bedrijf, twee vestigingen

De teelt van Phalaenopsis is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Vooral op het gebied van technische installaties hebben de innovaties elkaar snel opgevolgd. Ammerlaan Orchideeën liep en loopt voorop in de toepassing van vernieuwende installaties en geavanceerde systemen. Het resultaat: zowel gedurende de opkweek als de afkweek kunnen de klimaatomstandigheden voor Phalaenopis worden geperfectioneerd. Die ideale omstandigheden zijn de basis voor een product van topkwaliteit. Investeren in moderne technieken en technologieën leidt ook tot een vergroting van de efficiency. Die besparing op arbeid levert een lagere kostprijs op. Twee bedrijven telt Ammerlaan Orchideeën: in De Lier (opkweek) en in Schipluiden (afkweek).

De Lier: de basis van Ammerlaan Orchideeën

De vestiging in De Lier is 14.000 m2 groot. Het bedrijf is compleet ingericht voor het efficiënt oppotten en afleveren van stekmateriaal. Na twintig weken wordt de afkweekfase bereikt. De planten verhuizen dan naar het bedrijf in Schipluiden. Voor het transport tussen beide vestigingen beschikt Ammerlaan Orchideeën over een eigen transportsysteem: een transportstelling die zes rolcontainers tegelijk kan vervoeren. Deze transportstelling past weer in een speciaal daarvoor aangepaste vrachtwagen. Het systeem werkt efficiënt en bespaart veel arbeid.

Schipluiden: nieuwbouw voor een florerende toekomst

In het najaar van 2007 opende Ammerlaan Orchideeën de nieuwbouw voor het afkweken en afleveren van potorchideeën in de maat 12 cm. Het bedrijf is 25.000 m2 groot en voorzien van de modernste technieken, systemen en installaties. De planten van twintig weken oud uit De Lier worden direct na het transport wijder gezet. Een potorchidee die meer ruimte heeft, kan zich ontwikkelen tot een zware kwaliteit. In deze fase worden de planten ook op grootte gesorteerd. Die werkwijze komt niet alleen de arbeidsbesparing ten goede, maar ook de uniforme groei.

In de opkweekfase ontwikkelen de planten zich tot een optimaal eindproduct. Het bedrijf in Schipluiden beschikt over een geavanceerd afleversysteem voor het sorteren, verzamelen en afleverklaar maken van de orders. Met behulp van dit nieuwe systeem kan Ammerlaan Orchideeën winst boeken op diverse terreinen: arbeidsbesparing, kwaliteitverbetering en verkorting van de responstijd op orders. De arbeidsomstandigheden op het bedrijf zijn optimaal. Ook het  noodzakelijke ‘stokken’ van de planten is tegenwoordig een arbeidsvriendelijk proces. Camera’s sorteren gestokte en leverbare planten op het aantal takken, knoppen en bloemen, de kleur en de lengte van de bloemtakken. Door de toepassing van het cup- en vazensysteem hoeven planten minder vaak te worden opgepakt. Daardoor wordt de kans op eventuele beschadigingen tot een minimum beperkt.

Piet en Truus Ammerlaan aan de rozenmachine Langs het tuinpad van mijn vader .. Oude rozenkas Het eerste ketelhuis

Historie

Een halve eeuw ervaring in tuinbouw

1958. Piet Ammerlaan,vader van Robert en Peter, begint een groentekwekerij in Schipluiden. In de eerste jaren ligt het accent in het bedrijf op de teelt van komkommers, tomaten en sla, populaire teelten in die tijd. Langzaam maar zeker stapt het bedrijf over op de sierteelt, met rozen als specialisatie. Het is Robert Ammerlaan die als liefhebber voorzichtig gaat experimenteren met potorchideeën. Die eerste proeven zijn succesvol. Als een van de eerste bedrijven in het Westland legt Ammerlaan zich toe op de complete overschakeling op potorchideeën. Die overstap wordt een succes. De naamsverandering naar Ammerlaan Orchideeën is de logische consequentie. Om meer grip te krijgen op de keten, wordt een tweede bedrijf in De Lier geopend. Hier heeft Ammerlaan Orchideeën de ruimte om zich verder te specialiseren in opkweek en afkweek.

Een kijkje op het bedrijf

Onlangs hebben wij een korte video laten maken over ons bedrijf.  In vogelvlucht kunt u de verschillende aspecten van ons bedrijf leren kennen. Klik op de video hiernaast om de video te starten.