Temperatuur

De ideale dagtemperatuur voor uw Phalaenopsis varieert tussen de  18° tot 26° C.

’s Nachts mag dit enkele graden lager zijn. Bij een te lage temperatuur verliezen bloeiende planten voortijdig hun bloemen. De bladeren zullen roodachtig van kleur worden en bij langdurige kou zelfs volledig afsterven.

Licht

In de natuur groeit de Phalaenopsis in de bomen. De plant vraagt daardoor veel licht, maar geen direct zonlicht, zeker niet tijdens de zomermaanden. Wat vroege ochtendzon achter een gordijn kan echter geen kwaad (hou als vuistregel aan maximaal 10% van de tijd in de zon). Ideaal is een plaats bij een venster dat op het oosten is georiënteerd. Vergelen de bladeren? Dan kan dit een teken van te veel rechtstreeks zonlicht zijn. Té donker is echter ook niet goed: dan ontstaat vroegtijdige bloemknopval met donkergroene bladeren. Die wijzen op een gebrek aan licht.

Water

Geef uw Phalaenopsis op de potgrond water en niet in het hart van de plant. Het gietwater moet lauw zijn. Doe de plant een plezier met regenwater dat u heeft opgevangen en vermijd  kalkrijk kraanwater. Pas op voor te veel gieten. Sla bij twijfel liever een gietbeurt over.

U kunt dit zien aan de wortels in de pot: zijn deze grijs dan staat de plant te droog en heeft de plant water nodig. Zijn de wortels groen dan heeft de plant nog voldoende vocht en hoeft u niet te gieten. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan. 

Luchtvochtigheid

In zijn natuurlijke omgeving heeft de Phalaenopsis een luchtvochtigheid van 100%. Hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, hoe langer u van uw plant kunt genieten. Ideale plaatsen zijn keuken, badkamer of zelfs de serre. Benevel de plant regelmatig en zet de pot op een brede schaal, gevuld met gebakken kleikorrels of grint, steeds voorzien van water (de pot mag niet in het water staan). Op deze wijze verdampt het water onder de plant en creëert u een hogere luchtvochtigheid in de directe omgeving van de orchidee.

Groei

Voor een ideale groei is een goede, vochthoudende drainage belangrijk. Daardoor kunnen de vlezige wortels goed ademen en tegelijkertijd water opnemen. Op de kwekerij worden de planten in bark opgepot (= mengsel van boomschors,  veenmos /sphagnum en puimsteen). Dat is beter dan gewone potgrond, die sneller wortelrot veroorzaakt. Zo'n potgrondmengsel is standaard te koop bij de betere tuincentra.

Bemesting

In de potgrond zit weinig voeding. Daarom kunt u de Phalaenopsis het beste via het gietwater bemesten. Koop plantenvoedsel speciaal voor orchideeën. Dit is zowel in vloeibare als in vaste vorm te koop bij bloemisten en tuincentra. Aan het eind van de lente of het begin van de zomer (het groeiseizoen voor de Phalaenopsis) moet u regelmatig bemesten, tijdens de wintermaanden of wanneer de planten in rust zijn, minder.

 

Bloei bevorderen

Zet uitgebloeide planten het liefst in de herfst enkele weken op een koudere plaats  (12°C). Zo stimuleert u de vorming van nieuwe bloemen. Snoei bloeistengels terug tot op twee ‘ogen’   boven het blad. Uit deze bovenste slapende 'ogen' ontstaan door de invloed van de snoei nieuwe bloeistengels of de zeldzame 'keiki's (kindplantjes).

 

 

Verpotten

Verpot alleen wanneer het nodig is: dat is als de grond is verteerd, gemiddeld om de twee jaar. Gebruik bij voorkeur een doorzichtige plastic pot met bodemgaten. Zo kunt u de wortels van de plant goed volgen en de grond droogt minder snel uit in een plastic pot.